Advies - Gebruikstips voor een microgolfoven

Laatst bijgewerkt 17/03/2022 17:15

Probleem

 • Hoe gebruik ik mijn (combi) microgolfoven?
 • Gerecht opwarmen in de microgolfoven.
 • Ontdooien in de microgolfoven.
 • Waar plaats ik het gerecht in de microgolfoven?
 • Mijn eten is aan de rand verbrand, maar in het midden nog steeds niet gaar?
 • Het voedsel is te droog na opwarmen in de microgolfoven.
 • Hoe kan ik de microgolfoven schoon houden?

Geldt voor

 • Microgolfoven
 • Combi microgolfoven

Oplossing


Belangrijke tips voor het gebruik van jouw microgolfoven:

 • Stel de microgolfoven nooit in werking als er zich geen voedsel in bevindt!


 • Voor modellen zonder draaiplateau: verwijder ovenroosters en bakplaten
  Gebruik geen metalen rooster en/of bakplaten tijdens de microgolffunctie. Metalen roosters en/of bakplaten gaan vonken tijdens het gebruik doordat er contact wordt gemaakt met de metalen houders waar de rooster/bakplaten in geplaatst zijn. De inschuifrails hangen geïsoleerd, dus die hoeven niet verwijderd te worden. Lees ook het artikel: Vonken in mijn (combi) microgolfoven.


 • Draai of roer het gerecht tijdens de bereiding
  De microgolfoven creëert de warmte direct in het voedsel. Niet alle plaatsen in het voedsel kunnen tegelijkertijd worden verwarmd.
  Draai en roer daarom de schotels tijdens de bereiding, in het bijzonder bij grotere hoeveelheden voedsel. Gebruik niet meer dan 1 niveau in de microgolfstand.
  Leg het voedsel op een bord en zet het op het draaiplateau.
  Voor modellen zonder draaiplateau, plaats het gerecht op de bodem van de ruimte. Gebruik een glazen bodemplaat voor betere resultaten. Beschikbaar in onze webshop.

 • Bereidingstijd en vermogen
  De benodigde tijd en het vermogen voor ontdooien, verwarmen of bereiden varieert. Voedsel heeft verschillende vormen en eigenschappen en komt in verschillende hoeveelheden. Voor gekoeld of bevroren eten is een langere bereidingstijd nodig.
  Een handige richtlijn: dubbele hoeveelheid vraagt ongeveer een dubbele bereidingstijd, een halve hoeveelheid de helft van de tijd.  Let op:
  Stel het vermogen en de tijd niet te hoog in!

  Het voedsel kan uitdrogen, verbranden of op sommige plekken hard worden.
  Is het voedsel na bereiding te droog? Stel een kortere bereidingstijd in of selecteer een lagere magnetronstand en bedek het voedsel.
  Is het eten aan de rand verbrand, maar in het midden nog steeds niet gaar? Kies een lager vermogen en een langere bereidingstijd.
  Gebruik je autodefrost? Kies de juiste voedselcategorie en stel het gewicht in. Raadpleeg ook de gebruiksaanwijzing voor meer info. Klik op "Vind de gebruikershandleiding", rechts van dit artikel.

 • Opwarmen en ontdooien


  • Opwarmen:
   1. Verwijder de verpakking van aluminiumfolie, metalen bakjes, enz. voordat u het voedsel bereidt.
    Gebruik platte, brede schalen of borden.
    Prik eten met 'vel' of 'schil', zoals aardappelen, tomaten, worstjes, een paar keer met een vork in voordat het in de microgolfoven wordt geplaatst, zodat het eten niet barst.
    Kook het eten zo mogelijk bedekt met materiaal dat geschikt is voor gebruik in de microgolfoven. Bereid voedsel slechts zonder het te bedekken als u een korst wilt behouden.
   2. Roer het gerecht of vloeistof (bv. soep) om en draai grotere stukken halverwege de bereidingstijd.
   3. Neem het gerecht uit de microgolfoven eens de bereidingstijd is verstreken.
   4. Laat het voedsel na het uitschakelen van het apparaat enkele minuten rusten. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor de aanbevolen rusttijd. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding".
    Roer, indien mogelijk, het voedsel nog eens door alvorens het op te dienen.

  • Ontdooien:
   1. Plaats het bevroren, uitgepakte voedsel op een klein omgekeerd bord met een bakje eronder of op een ontdooirek, zodat de dooivloeistof kan weglopen.
   2. Draai het voedsel halverwege de ontdooitijd om. Verdeel de stukken zo mogelijk opnieuw en verwijder de stukken die al zijn ontdooid.
   3. Is het eten nog steeds niet ontdooid, heet of gekookt nadat de bereidingstijd is verstreken? Stel dan een langere bereidingstijd in of selecteer een hoger magnetronvermogen.
   4. Laat de bereiding even rusten.

 • Reinigen van de microgolfoven
  Reinig en droog de ovenruimte na ieder gebruik met een zachte doek.
  Gebruik regelmatig een speciaal reinigingsmiddel en verwijder achtergebleven vetresten. Besproei de binnenkant met de reinigingsspray. Veeg de hele binnenkant schoon en reinig het binnenste glas van de deur. Veeg de ovenruimte droog.
  Om veiligheidsredenen kan de microgolfdeur niet losgemaakt worden. Het is dan ook niet mogelijk om te reinigen tussen het deurglas van een (combi) microgolfoven.

 • Feedback
  Als je bovenstaande informatie nuttig vond, laat ons dit onder het artikel weten met een duim omhoog.
  Als deze informatie jouw vraag niet heeft opgelost, geef een duim omlaag en laat ons weten hoe je denkt dat het artikel kan worden verbeterd. Stel je vraag eventueel aan ons serviceteam. Dit kan telefonisch of via chat.
  Of boek direct een service-afspraak in voor een technieker. Kies de datum die jou het beste past. Klik rechtsboven dit artikel op "Herstelling aanvragen".
Boek een technieker
Boek een technieker

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde Zanussi techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.