Storing - De deur van de wasmachine kan niet worden geopend

Laatst bijgewerkt 17/02/2022 14:16

Probleem

 • De deur van de wasmachine kan niet worden geopend.
 • Mijn was zit vast in de wasmachine.

Geldt voor

 • Wasmachine

Oplossing

 1. Wacht 2-5 minuten nadat het programma is beëindigd om de deur te openen.
  Als een programma net is afgelopen, kan de deur niet worden geopend. Dit is een standaardfunctie in het deurslot en wordt meestal na 2-5 minuten vrijgegeven. (nadat het bimetaal in het deurslot is afgekoeld).

 2. Kijk na of de uitgestelde start niet werd ingeschakeld.

  Als de uitgestelde start gebruikt wordt, zal de deur worden vergrendeld.

 3. Controleer of het deurslotpictogram niet actief is.
  Bij sommige modellen gaat de deur mogelijk niet open als het display is uitgeschakeld. Zet de wasmachine aan en controleer of het deurvergrendelingspictogram niet actief is. Lees ook het artikel: "Wasmachine toont een hangslot, kan niet meer bediend worden". 4. Controleer of er water in het toestel zit.
  Als er water in de machine zit, kan de deur niet worden geopend. Als je de deur wil openen, kan je dit doen, nadat het water is weggepompt of, indien nodig, door een noodafvoer op de machine uit te voeren.
  Raadpleeg voor meer informatie de gebruikershandleiding. Klik rechts bovenaan dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding".
  Of volg de onderstaande instructies voor een noodafvoer:
  • Open de pluizenfilter en laat het water vanuit de voorkant in een opvangbak lopen.

   Op machines zonder pluizenfilter, maak je de afvoerslang aan de achterkant van de machine los en leg je deze op de grond, zodat het water via de afvoerslang kan worden afgevoerd.
  • Controleer of de afvoer in orde is.
  • Reinig de pluizenfilter. Lees ook het artikel: Hoe reinig ik de pluizenfilter van mijn wasmachine?
  • Draai opnieuw een was om te zien of het probleem opgelost is.

 5. Noodprocedure voor het openen van de deur.
  Op sommige machines (uitgerust met een toegankelijke pluizenfilter) kan de deur worden geopend met behulp van de noodvergrendeling, te bereiken via de pluizenfilter. Door middel van een platte schroevendraaier dient de rode strip naar beneden geduwd te worden. De deur zal vervolgens worden ontgrendeld.
  Klik rechts van dit artikel op "Vind de gebruikershandleiding", voor de volledige beschrijving (rubriek Probleemoplossing).  Opmerking: Zorg ervoor dat het waterniveau in de trommel niet te hoog is. Indien nodig, ga dan eerst verder met een noodafvoer.
  Waarschuwing:
  Risico op brandwonden! Zorg ervoor dat de watertemperatuur niet te hoog is en dat het wasgoed niet heet is. Wacht indien nodig, totdat alles is afgekoeld.
  Risico op verwonding! Zorg ervoor dat de trommel niet draait. Wacht indien nodig, totdat de trommel gestopt is met draaien.

 6. Controleer of de optie spoelstop niet actief is.
  Als de optie spoelstop gebruikt wordt, zal de was in het laatste spoelwater blijven staan en is het waterniveau te hoog om de deur te openen. Kies een centrifugeprogramma. Dit programma voert een extra centrifuge sessie uit en verwijdert het water uit het wasgoed.

 7. Reset de machine.
  Schakel de stroom naar de wasmachine uit en schakel deze weer in na ongeveer 20-30 seconden. Test vervolgens of het toestel normaal werkt.

 8. Boek een technieker.
  Wanneer de bovenstaande suggesties het probleem niet hebben opgelost, adviseren wij het bezoek van een technieker. Een service-afspraak kan 24 u per dag on line geboekt worden, waarbij de gewenste datum kan gekozen worden.
  Klik rechts bovenaan dit artikel op "Herstelling aanvragen".
Boek een technieker
Boek een technieker

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde Zanussi techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.