Onaangename geur in de trommel van de wasmachine

Laatst bijgewerkt 12/11/2020 18:22

Probleem

 • Er komt een onaangename geur uit de wasmachine.
 • Het wasgoed ruikt niet fris.
 • Kledij stinkt na het wassen.

Geldt voor

 • Wasmachine
 • Wasmachine bovenlader
 • Was-droogcombinatie

Oplossing

Het warme, vochtige klimaat in de wasmachine in combinatie met wasmiddelresten zorgt voor een ideale voedingsbodem voor verschillende micro-organismen. Deze kunnen verantwoordelijk zijn voor een onaangename geur. Om dit te voorkomen, raden we aan om de wasmachine grondig schoon te maken.

 1. Neem de wasmiddellade uit de machine zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing en maak deze schoon. Verwijder gemorst of resterend wasmiddel in elk compartiment door deze onder warm stromend kraanwater af te spoelen. Gebruik een borstel (een oude tandenborstel) om vuil en opgedroogd zeeppoeder/vloeistof uit elk gedeelte te verwijderen.


 2. Er kunnen zich ook wasmiddelresten in de schacht hebben opgehoopt. We raden aan om dit met een borstel te verwijderen.


 3. Vaak is er ook vuilafzetting in de deurafdichting. Reinig de afdichting van de wasmachine. Trek de rubberen plooien uit elkaar en maak schoon. Natriumcarbonaatkristallen, chloorbleekmiddel of machinereiniger kunnen helpen bij het oplossen van hardnekkige schimmel en zeeppoeder residuen. Zorg ervoor dat je tijdens het schoonmaken rubberen handschoenen en een beschermende bril draagt.
  GEBRUIK GEEN AGRESSIEVE REINIGINGSMIDDELEN.


 4. Controleer en reinig de filter van de afvoerpomp zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing.
  Reinig de filter van de toevoerslang en de klepfilter.


 5. Voer regelmatig een onderhoudswasbeurt op 95°C uit met een wasmachinereiniger om onaangename geurtjes en vlekken rond de deur te voorkomen. Check onze webshop voor geschikte reinigings- en onderhoudsproducten.
  Als alternatief kan een programma 'Katoen 95°C' gestart worden met (een beetje) witte was en wasmiddel voor witte was. Poederwasmiddelen voor wit wasgoed bevatten bleekmiddel dat een desinfecterende werking heeft. 


De volgende tips helpen de verspreiding van onaangename geurtjes te beperken:

 1. Laat de vuldeur en de wasmiddellade op een kier staan als de wasmachine niet in gebruik is, zodat het vocht kan verdampen.
 2. Gebruik zo nu en dan, als het soort wasgoed het toelaat, een programma op 60°C of hoger en gebruik waspoeder.
 3. Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig is. Raadpleeg de informatie over de dosering op de verpakking van het wasmiddel.


Als de bovenstaande adviezen het probleem niet oplossen, raden we een bezoek van een servicetechnieker aan.    

LET OP: Afhankelijk van het probleem, kan mogelijk tijdens de garantieperiode een servicebezoek door een technieker in rekening worden gebracht.    

Schakel het toestel uit en koppel het los voordat een onderhoud uitgevoerd wordt. 

Oorzaak

 • Langdurig wassen op lage temperaturen, bijvoorbeeld 30°C, kan uiteindelijk een vieze geur veroorzaken. Was af en toe op hogere temperaturen, bijvoorbeeld 60°C of 90°C en gebruik regelmatig een wasmachinereiniger.
 • Onvoldoende gebruik van wasmiddel, kan na verloop van tijd een onaangename lucht veroorzaken.
 • Gebruik ook niet té veel wasmiddel. Het middel zal niet voldoende uit het wasgoed worden gespoeld.
Boek een technieker
Boek een technieker

Maak een afspraak met één van onze gekwalificeerde Zanussi techniekers en ontdek onze professionele service bij je thuis.

Wisselstukken en accessoires
Wisselstukken en accessoires

Vind originele wisselstukken voor jouw toestel in onze webshop en laat ze leveren tot aan je deur.